2009. december 19., szombat

Karácsonyfa

A karácsonyfa alapja a mézeskalács tészta.

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
+ ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor


A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összedolgozzuk. A deszkát bőven meglisztezhetjük. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából vágjunk egy kisebb darabot és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtsuk ki. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. Közepesen forró sütőben sütjük, de vigyázni kell hogy meg ne égjen, mert nagyon gyorsan sül. A sütések között a tepsit nem kell újra bezsírozni, csak esetleg egy kicsit meglisztezni.

A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük. Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük. Ezután a zacskó sarkára vágunk egy kis lyukat. A díszítésbe bevonhatjuk a család apraja nagyját, jó kis karácsonyi hangulatot teremthetünk vele.

Miután elkészítettük a mézeskalács tésztánkat, neki is kezdhetünk a karácsonyfa készítésének. Tíz csillagra lesz szükségünk, úgy, hogy a csillagok csökkenő méretűek legyenek. Ha már meg van mind a tíz csillag, akkor tegyük be az előmelegített sütőbe. Közbe készítsük el a díszítéshez szükséges mázat. A karácsonyfát úgy kell összeállítani, hogy a legnagyobb csillag tetejét kenjük be mázzal és ragaszuk rá a következő csillagot csökkenő sorrendbe és folytassuk, így tovább, az utolsó csillagnak a tetejét ne kenjük be mázzal, majd csak készítsünk rá valami szép kis díszítést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése